News

Καλοκαιρινές δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, με τη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης έδωσε το παρόν σε αρκετές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το φετινό καλοκαίρι στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης του κοινού που υλοποιεί. Βασική επιδίωξη του Φορέα ήταν η ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο και το έργο που επιτελείται, καθώς και η σημασία και αναγκαιότητα προστασίας των οικοσυστημάτων της οικολογικά «ευαίσθητης» αυτής περιοχής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιηθήκαν αρκετές ξεναγήσεις, από το προσωπικό των Κέντρων Πληροφόρησης και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, μέσω προγραμματισμένων επισκέψεων στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και σε επιλεγμένα μονοπάτια, από πολιτιστικούς και ορειβατικούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες πολιτών κ.α. Συνάμα, πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από εκδηλώσεις με την υποστήριξή του, οι οποίες συνέβαλαν στην ουσιαστικότερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον και στη συνειδητοποίηση της τεράστιας οικολογικής και πολιτιστικής αξίας του Εθνικού Πάρκου. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτέλεσαν: η Δέκατη (10η) Πανελλήνια Συνάντηση Canyoning που διεξήχθη στους Μελισσουργούς Άρτας, το Πρώτο (1ο) Φεστιβάλ δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων Τζουμέρκων στη θέση «Λιβάδι» Θεοδωριάνων με ποικίλες “extreme” δραστηριότητες, καθώς και ο Πρώτος (1ο) Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος «Στη σκιά του Κρυάκουρα» στα Θεοδώριανα Άρτας. Παράλληλα, ενημερώσεις για το Εθνικό Πάρκο έγιναν και σε διάφορες θρησκευτικές συναθροίσεις, όπως της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής στη Νεράιδα Τρικάλων, με απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση προσκυνητών, καθώς και ανήμερα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στους Χουλιαράδες, την Πράμαντα και την Άγναντα, όπου λειτουργούν Κέντρα Πληροφόρησης του Φορέα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν επίσης και τα δημιουργικά καλοκαιρινά εργαστήρια που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστών Πραμάντων σε συνεργασία με το Φ.Δ., όπου παράλληλα με την ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερες κατασκευές, κυρίως με υλικά προερχόμενα από τη φύση. Τα παιδιά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα είδη πανίδας που φιλοξενούνται στο Εθνικό Πάρκο και με ενθουσιασμό επιδόθηκαν σε διάφορες κατασκευές και ζωγραφική.

Επιπρόσθετα, στις 26 και 28 Ιουνίου υλοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες, με την υποστήριξη και συμβολή του Φ.Δ., με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και θέμα «Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου – Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη θανατηφόρο αυτή αρρώστια», στην Άγναντα και Πράμαντα των Δήμων Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων αντίστοιχα. Οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία για το φαινόμενο της «νέκρωσης» των πλατάνων, λόγω των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει.

Αξιόλογη χαρακτηρίστηκε και η παρέμβαση του π. Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα, κ. Αθανάσιου Μπαζούκα, σε ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη των Τζουμέρκων» που διοργανώθηκε στις 2 Αυγούστου στην Άγναντα από Τζουμερκιώτικους φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του κ. Μπαζούκα, δόθηκε στην επίτευξη ενός μοντέλου ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής των Τζουμέρκων που θα λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στο γεγονός ότι απαραίτητη προϋπόθεση επίτευξης των στόχων του Φορέα αποτελεί η στήριξη του έργου του από την τοπική κοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, φορείς, συλλόγους κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στήριξε παράλληλα και τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) στην Άγναντα, το οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε διάστημα δυο (2) μηνών, ενημερώθηκαν συνολικά 180 επισκέπτες.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και λοιπών συγκυριών, υπήρξαν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις-δράσεις που ακυρώθηκαν, όπως το Φεστιβάλ «Χαμός στο Ίσιωμα ΙΙ» στα Ποτιστικά Πετροβουνίου και η εθελοντική συγκομιδή απορριμμάτων στην Τ.Κ Μελισσουργών.

Οι ανωτέρω καλοκαιρινές δραστηριότητες θεωρούνται πετυχημένες, δεδομένου, ότι ο συνολικός αριθμός ατόμων που συμμετείχαν σε αυτές, ανέρχεται σε 700 και πλέον άτομα.

Τηλ. για επικοινωνία: 26510 43663 (Βασιλική Καλτσούνη)

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.