News

Πραγματοποίηση δράσεων δενδροφύτευσης στα Τζουμέρκα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ,

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Κ’ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

          ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Πραγματοποίηση δράσεων δενδροφύτευσης στα Τζουμέρκα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21η Μάρτη), ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου διοργάνωσε και ολοκλήρωσε με εθελοντές δενδροφυτεύσεις στην προστατευόμενη περιοχή των Τζουμέρκων, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και, πρωτίστως, των παιδιών, για τη διατήρηση και βελτίωση της δασοπονικής φυσιογνωμίας (δασοκάλυψης-αναδάσωσης) του τόπου.

Ειδικότερα, έγιναν φυτεύσεις με δασοπονικά και καλλωπιστικά είδη σε κοινόχρηστους χώρους (δημοτικούς, σχολικούς, εκκλησιαστικούς κλπ.) των Τοπικών Κοινοτήτων Άγναντας, Ράμιας, Κυψέλης, Βουργαρελίου, Αθαμανίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και Νεράιδας του Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Για την υλοποίηση των δενδροφυτεύσεων, από το Φορέα Διαχείρισης συμμετείχαν: Η υπεύθυνη του αρμόδιου Τμήματος κα Βασιλική Καλτσούνη, Περιβαλλοντολόγος, οι υπεύθυνες των Κέντρων Πληροφόρησης της Άγναντας και της Νεράιδας, κ.κ. Κωνσταντίνα Χούμη και Παρασκευή Χαρίση αντίστοιχα, καθώς και οι Φύλακες του Φ.Δ. κ.κ. Ηλίας Γεωργιάδης και Αθανάσιος Γερογιάννης.

Με τους πιο πάνω εργαζόμενους στο Φ.Δ., συνεργάστηκαν με τρόπο αγαστό και συνέδραμαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης οι Σχολικές Μονάδες της περιοχής (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια) και οι λοιποί Φορείς της περιοχής (Σύλλογοι, Αδελφότητες κλπ.), καθώς και η Δ/νση Δασών Άρτας (διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού) και το Δασαρχείο Ιωαννίνων (Δασικό Φυτώριο), το οποίο χορήγησε δωρεάν περί τα 250 δενδρύλλια.

Ο Φορέας Διαχείρισης εκπροσωπήθηκε από το Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Μπαζούκα, Δασοπόνο-ΕΔΔΕ, ο οποίος προσπάθησε, με λίγα και απλά λόγια, να γίνει κατανοητό, κυρίως από τους μαθητές των Σχολείων, πόσο σπουδαία και σημαντικά είναι τα αγαθά που προσφέρει το δάσος στον άνθρωπο και, κατά συνέπεια, πόσο αναγκαία είναι η προστασία, διατήρηση και επαύξηση αυτού (του δάσους) για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου (αμφίδρομη σχέση).

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά μας και συνέβαλαν στην ευόδωση του στόχου μας, που ήταν η πραγμάτωση της περιβαλλοντικής αυτής δράσης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Τηλέφ. για επικοινωνία: 26510 43663 (Βασιλική Καλτσούνη)

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.