News

Προσπάθεια Διάσωσης Φιδαετού

 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

  Προσπάθεια διάσωσης Φιδαετού στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Το πρωί της Τρίτης, 14 Οκτωβρίου 2014, κοντά στην Τ.Κ. Αμπελοχώριου (Δήμος Βορ. Τζουμέρκων), στο δρόμο για την Πράμαντα, εντοπίστηκε στην άκρη του δρόμου ένα πληγωμένο πουλί από διερχόμενο όχημα εκπαιδευτικών. Αμέσως, ειδοποίησαν το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και εκείνοι με την σειρά τους το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, ο οποίος μερίμνησε για τη μεταφορά του άτυχου ζώου στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο τραυματίας ήταν ένας Φιδαετός (Circaetusgallicus), με σοβαρές πληγές στη δεξιά του φτερούγα και στο μάτι, που προκλήθηκαν από πυροβολισμό, πριν από μερικές ημέρες.

O Φιδαετός είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική.  Έρχεται στην περιοχή μας κατά τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου και φεύγει μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής του, κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.snakeagle

Επειδή η κατάστασή της υγείας αυτού του σπάνιου και προστατευόμενου αρπακτικού ήταν κρίσιμη, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί στο σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Καλλιθέα Αττικής, όπου και θα του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Ελπίζουμε ο άτυχος φιδαετός να ανακτήσει τις δυνάμεις του σύντομα και να ολοκληρώσει το ταξίδι της μετανάστευσης.

Διαβάστε το πλήρες Δελτίο Τύπου εδώ.

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.