News

Παρουσία της νυχτοπεταλούδας Limantria dispar σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, παρατηρήθηκαν αρκετές προνύμφες της νυχτοπεταλούδας Lymantria dispar σε περιφέρειες τοπικών κοινοτήτων των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων και Ιωαννίνων (Χαροκόπι, Κέδρος, Ποτιστικά). Οι προνύμφες που παρατηρήθηκαν προσδιορίστηκε ότι ανήκαν σε διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του είδους και είχαν μέγεθος από 4-6cm περίπου.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση αυτό τον καιρό και σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα ευνόησαν την εκκόλαψη των αυγών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σήμερα αυτοί οι μεγάλοι πληθυσμοί στις κάμπιες του είδους αυτού.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, που γνωρίζουν πως εξελίσσεται το φαινόμενο και τα χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής του εντόμου, η ζημιά που έχει προκληθεί στα φύλλα των πουρναριών θα αποκατασταθεί γρήγορα, καθώς αυτό έχει τη δυνατότητα να ανακάμπτει γρήγορα από παρόμοιες προσβολές και το φύλλωμα θα πρασινίσει και πάλι.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου εδώ.

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.