News

HNV Link

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φ.Δ., κος Σεραφείμ Φελέκης, σε συνέχεια των συναντήσεων στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020 HNV-LINK, παραβρέθηκε σε συνάντηση εργασίας με τοπικούς παραγωγούς του Εθνικού Πάρκου την Δευτέρα 23/4/2018, στο Μουζάκι.

Η αγροτική πολιτική της περιόδου 2014-2020 και πολύ περισσότερο της περιόδου 2021-2027 στοχεύουν στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων και στην προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος ειδικά των περιοχών και των παραγωγικών συστημάτων υψηλής φυσικής αξίας (ΥΦΑ), οι παραγωγοί αντιμετωπίσουν ακόμη βασικά προβλήματα στην άσκηση της δραστηριότητάς τους. Προβλήματα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, οργάνωσης, κλπ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 HNV-LINK το οποίο εκπονεί το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι περιοχές της Πίνδου και Χασίων έχουν επιλεχθεί ως μια ζώνη πιλοτικών εφαρμογών και καινοτομιών για την υποστήριξη και ανάδειξη των χαρακτηριστικών Υψηλής Φυσικής Αξίας (highnaturevalue) των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Λόγω του πλούτου των φυσικών πόρων αυτών των περιοχών και της μεγάλης παράδοσης στην ποιμενική κτηνοτροφία και τη μικρή γεωργία, έχει προταθεί από τους συμμετέχοντες ελληνικούς φορείς η δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού Δράσεων Υποστήριξης Περιοχών ΥΦΑ σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων η ανάπτυξη και εμπλουτισμός εργαλείων εγγύησης των παραδοσιακά παραγόμενων προϊόντων ποιότητας της περιοχής.

Στο βίντεο παρουσιάζονται τα προβλήματα και ο σχεδιασμός καινοτόμων δράσεων υποστήριξης του χαρακτήρα ΥΦΑ των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αυτών των περιοχών καθώς και τοποθετήσεις της ερευνητικής ομάδας.

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.