News

Η 11η συνάντηση εργασίας για τις πιστοποιημένες περιοχές ως βιώσιμοι τουριστικοί προορισμοί το 2019 στα Τζουμέρκα!

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδίας Europarc, της οποίας ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων είναι μέλος από το 2016, ως η πρώτη ελληνική προστατευόμενη περιοχή πιστοποιημένη ως  βιώσιμος τουριστικός προορισμός.

Το ετήσιο συνέδριο Europarc 2018 με θέμα: «Ευρωπαϊκά Πάρκα: Εμπνευσμένα από την επόμενη γενιά», διεξήχθη  από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms,  στην Σκωτία και αποτέλεσε το σημαντικό γεγονός της χρονιάς για όσους εργάζονται στις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης. Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στις μελλοντικές γενιές με απώτερο στόχο οι εκπρόσωποι να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων στη φύση (ευρωπαϊκά πάρκα), αλλά και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τον  εθελοντισμό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Europarc 2018, διοργανώθηκαν μία σειρά παράλληλων συνεδριών από εξειδικευμένους ομιλητές και υλοποιήθηκε πλήρες πρόγραμμα δυναμικών εργαστηρίων και εκδρομών που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε συναφή θέματα και να μοιραστούν τις εμπειρίες εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών προστατευμένων περιοχών.

Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα λήξης των εργασιών του συνεδρίου Europarc 2018 ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στις 9-11 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η 11η συνάντηση εργασίας του δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας (Charter Network Meeting) για το βιώσιμο τουρισμό σε προστατευόμενες περιοχές στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων και θα λάβουν μέρος συμμετέχοντες από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, μιας και για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα συνάντηση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Προστατευόμενων Περιοχών –Europarc. Ο Φορέας Διαχείρισης, ευελπιστεί στην άρτια διοργάνωση αυτής της συνάντησης, όπου ευελπιστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, να δουν από κοντά την δουλειά που γίνεται σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, τους αυτοδιοικητικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό τοπίο και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου.

Στην αποστολή, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στο συνέδριο των 600 και πλέον συμμετεχόντων από 39 χώρες, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Σεραφείμ Φελέκης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κος Δημήτριος Βαρέλης, τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Δ. κ. Κων/νος Τζαφέας, Δήμαρχος Μετσόβου, κ. Βασίλειος Βλέτσας, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, κ. Χρήστος Γακόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Βουρλίτσης, Αντιδήμαρχος Μετεώρων και το προσωπικό του Φορέα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.