News

Αλλάζουμε το Κλίμα… Αλλάζουμε τα Πάρκα

 Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, ως η πρώτη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας που διαθέτει πιστοποίηση με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό» από το δίκτυο EUROPARC, συμμετείχε στον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων (EDoP), η οποία αποτελεί μια σημαντική δράση ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωσε δράσεις ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή. Στόχος  μας ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας που προέκυψε από την αντικατάσταση των παλαιού τύπου ενεργοβόρων λαμπτήρων εξωτερικού φωτισμού, με νέους τύπου LED χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

Οι δράσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 24 Μαΐου, ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας των Πάρκων στις κατασκηνώσεις θηλέων της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης στο Αθαμάνιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Καλλινίκου, καθώς και στη Νεράιδα του Δήμου Πύλης όπου παρευρέθηκε ο κ. Νικόλαος Τόλιας Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύλης.

Η συνέχεια δόθηκε τις επόμενες ημέρες στους «ακριτικούς» οικισμούς του Δήμου Ιωαννιτών, στις Τοπικές Κοινότητες Κράψης, Ανατολικής, Δαφνούλας και στον οικισμό Γερακαρίου της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιάς, ενώ η ολοκλήρωση των δράσεων αναμένεται με την παράδοση και των υπολοίπων λαμπτήρων για την τοποθέτηση τους στην κεντρική πλατεία Χαλικίου του Δήμου Καλαμπάκας, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στην Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, καθώς και στην κεντρική πλατεία της Δαφνωτής του Δήμου Αρταίων.

Από τον Φορέα Διαχείρισης, το παρόν στις ανωτέρω δράσεις έδωσε ο Προέδρος του Δ.Σ. του Φ.Δ κ. Σεραφείμ Φελέκης, ο Αντιπροέδρος  του Δ.Σ. του Φ.Δ. κ. Δημητρίος Βαρέλης, η Γραμματέας του Δ.Σ του Φ.Δ. κ. Κέλλυ Καραμάνη, τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Δ. κ.κ. Βασίλειος Βλέτσας και κ. Αθανάσιος Μπαζούκας, καθώς και προσωπικό του Φορέα. Κατά την τοποθέτηση των λαμπτήρων, τις Τοπικές Κοινότητες εκπροσώπησαν ο κ. Κυριάκος Βλαχογιάννης, Πρόεδρος της Τ.Κ. Νεράιδας, ο κ. Αθανάσιος Καντζέλης, Πρόεδρος της Τ.Κ. Κράψης και ο κ. Αθανάσιος Τσιάμης, Πρόεδρος της Τ.Κ. Ανθοχωρίου.

Οι ανωτέρω δράσεις υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης και των Δήμων Αρταίων, Βορείων Τζουμέρκων, Ιωαννιτών, Καλαμπάκας, Μετσόβου και Πύλης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στους χορηγούς μας, ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΕΤΕ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΝΑΝΤΩΝ Α.Ε., ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ Α.Ε., ΑΘΑΜΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε., ΗΛΥΣΙΟΝ Α.Ε. και ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ που χωρίς την δική τους συνεισφορά δεν θα είχε ευοδωθεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Η κλιματική αλλαγή, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και ότι άλλο αυτή συνεπάγεται, παραμένει αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο άνθρωπος. Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια που στοχεύει στην καταπολέμηση της, είναι ενθαρρυντική και επιβεβλημένη. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως η χρησιμοποίηση λαμπών νέας τεχνολογίας, η αποφυγή σπατάλης ενέργειας κ.α.  σίγουρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

Η πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Πάρκου, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Πάρκων, θεωρούμε ότι αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, αφού με την εξοικονόμηση ενέργειας που προέκυψε καταφέραμε να περιορίσουμε τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, κατά 50 τόνους κατ’ ελάχιστο ετησίως.

Το πλήρες Δελτίο Τύπου

Με στόχο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Φορέα λόγω COVID-19,
παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την αποστολή e-mail μηνυμάτων
στο  park.tzoumerka@gmail.com, για την επικοινωνία σας.